Competiţia

În acest articol nu vom insista pe beneficiile materiale pe care un sportiv le poate obține în urma participării la competițiile de karate (medalii, diplome, cupe, echipament sportiv sau chiar bani), deoarece acestea sunt beneficii pe termen scurt, ceea ce contează cu adevărat fiind acumulările pe termen lung și transformarea caracterului practicantului de arte marțiale.

Piatra-Neamt-noiembrie2014Competiția de karate este, așa cum spune Sensei Ionuț Ștefănescu 3 dan, unul din fondatorii CS Kokoro Iași, lucrarea de control a sportivului. Este locul și momentul în care un sportiv își verifică nivelul de cunoștințe la care a ajuns în condiții speciale. Aceste condiții speciale se referă la faptul că sportivul se deplasează, de cele mai multe ori într-o sală de sport pe care nu o cunoaște, ieșind din mediul său obișnuit de antrenament și mai mult decât atât, această sală este plină de oameni care vorbesc, strigă, râd, fac poze, comentează, etc. Deci în jurul sportivului există o agitație continuă în care el trebuie să își găsească echilibrul și concentrarea pentru a performa la un nivel cât mai înalt. Tot din condițiile speciale fac parte și distanța pe care sportivul s-a deplasat pentru a ajunge la locul concursului…el poate fi obosit după un drum de 500 de km de mers cu mașina sau poate avea o stare de disconfort din cauza climei (de exemplu poate fi extrem de cald, iar sportivul să nu se simtă tocmai confortabil în astfel de condiții). Există o sumedenie de factori care pot îngreuna drumul sportivului spre podium așa cum, în viață, există o mulțime de trepte sau chiar ziduri peste care trebuie să trecem pentru a ne îndeplini dorințele.

Beneficiile aduse de participarea la competițiile de karate, indiferent dacă vorbim de competiții restrânse sau de competiții internaționale de amploare, se vor reflecta în viața de zi cu zi a unui sportiv.

Piatra-Neamt-noiembrie2014Emoțiile care inundă sportivul atunci când pășește în teren pot fi controlate doar înfruntându-le prin participări repetate la astfel de evenimente. Un sportiv care reușește să își controleze emoțiile pe tatami, va reuși să aibă control asupra trăirilor sale și în viața de zi cu zi. Nu va mai avea dificultăți atât de mari când va veni vorba de vorbit în public, de susținerea unei păreri în fața unui profesor sau chiar a unei comisii de examinare.

Curajul este o altă trăsătură a celor care participă la concursurile de karate. Pe măsură ce vor acumula experiență competițională, sportivii vor fi din ce în ce mai curajoși, mai încrezători în forțele proprii, iar stima lor de sine va crește. Aceste calități nu le vor servi doar pe terenul de luptă, ele vor ieși la iveală și când va veni vorba de asumarea unor responsabilități la școală și mai târziu la locul de muncă.

Piatra-Neamt-noiembrie2014Mulți refuză să participe la competiții din teama de a nu pierde. Această concepție nu este tocmai corectă. În viață nu vom fi întotdeauna cei mai buni, nu vom fi campioni în fiecare secundă. Orice om are parte atât de succes cât și de eșec. El trebuie să știe cum să reacționeze în ambele situații. Noi credem că un sportiv trebuie să învețe ce este înfrângerea așa cum orice copil trebuie să știe ce este eșecul. Un vechi proverb japonez spune: „Pregătește copilul pentru drum, nu drumul pentru copil”. Părinții nu vor putea fi lângă copil toată viața, atunci ei trebuie să se asigure că acesta va dobândi, cât este sub îndrumarea lor directă, toate calitățile și abilitățile necesare pentru a face față încercărilor vieții. Competiția de karate este un exercițiu foarte bun în acest sens.

Competiția de karate îl va învăța pe sportiv ce înseamnă fair-play-ul, respectul față de adversari, arbitri, antrenori. El își poate însuși aceste valori și în afara terenului de luptă. Pe de altă parte șansele ca un sportiv să aibă parte de adversari care încalcă aceste principii nu sunt deloc mici. Orice pădure are și uscături; în orice societate, grup, organizație vor exista întotdeauna oameni care au alte valori decât majoritatea componenților. Înveți cum să te comporți în fața nedreptății și a lipsei de respect numai atunci când ai parte de ea.

Karate-ul practicat de noi este un sport semi-contact în care sportivii utilizează protecții (protecție dentară, protecție pumni, tibiere, cochilie pentru băieți și protecție sân pentru fete) în probele de luptă propriu-zise (kumite). Astfel șansele ca sportivul să se accidenteze în timpul luptei scad considerabil mai ales dacă arbitrii știu să se impună dând avertismente sportivilor care manifestă comportament nesportiv atât pe tatami cât și în afara lui.

Lacrimile sunt parte din viață și nu fac decât să întărească un practicant de karate. Cel ce nu cunoaște înfrângerea nu se poate bucura de succes!Piatra-Neamt-noiembrie2014

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *