Artele martiale sunt forme vechi de luptă, transformate în lumea modernă în sport, autoapărare și recreere. Practicarea artelor marțiale are un efect pozitiv asupra longevității. Artele marțiale promovează sănătatea printre milioanele de practicanți. Beneficiile acestui sport includ îmbunătățirea stării de sănătate și a echilibrului interior, ameliorând starea de bine, în general. Ele nu promovează violența și sunt folosite ca terapie pentru tinerii cu înclinații agresive. În general, artele marțiale sunt sigure, în comparație cu alte sporturi, riscul de producere al accidentărilor fiind diminuat prin folosirea echipamentului adecvat și inițierea traptată a începătorilor. Școlile tradiționale de arte marțiale includ în antrenamentul lor tehnici mentale sau de meditație pentru a promova transformarea personală pozitivă.
Practicarea artelor marțiale și sănătatea
Într-o eră în care obezitatea este în plină expansiune, atât la adulți cât și la copii, într-o eră a sedentarismului, pentru medici este vital în tratamentul lor, încurajarea exercițiilor fizice.
Artele marțiale sunt alternative plăcute la exercițiile tradiționale pentru mulți indivizi, oferind oportunități unice de a învăța tehnici de autoapărare. Benefiicile aduse sănătății nu se limitează doar la tineri, practicanții de vârstă mijlocie îmbunătățindu-și substanțial capacitatea aerobă, echilibrul, forța, greutatea corporală și flexibilitatea, în comparație cu grupurile de control sedentare, ci și la restul categoriilor de vârstă incluzând exerciții și abordări specifice vârstei, sexului și stării de sănătate a individului.
Practicanții și mai vârstnici fac progrese în ceea ce privește flexibilitatea trunchiului și timpul de balansare pe un picior, au o mai bună activitate circulatorie la nivel periferic si neurologic ceea ce le oferă șansa unei longevități active.
Practicarea artelor marțiale și prevenirea căderilor
Anual se înregistrează milioane de accidente din cauza căderilor. Ele reprezintă cauza deceselor accidentale la numeroși vârstnici (în anul 2005 au fost înregistrate 15.800 de decese din cauza căderilor la vârstnici). Astfel au fost introduse măsuri pentru a preveni aceste accidentări prin cădere, care includ programe de exerciții precum și modificarea regimurilor terapeutice. Mulți medici au recomandat practicarea tai chi-ului, un stil tradițional chinezesc, ca exercițiu în prevenirea căderilor la vârstnici.
Tai chi-ul folosește mișcări line, curgătoare. Acest stil combină în mod particular echilibrul cu coordonarea. Mișcările ușoare sunt ușor de învățat, fiind de intensitate moderată, având și un cost-beneficiu bun deoarece nu necesită echipament. Studiile sistematice au demonstrat că tai-chi-ul îmbunătățește echilibrul, forța, flexibilitatea și poate reduce căderile la persoanele vârstnice.
Practicarea artelor marțiale și sănătatea mentală
La o primă privire, artele marțiale par a fi un amestec între exerciții fizice si tehnici de autoapărare. Totuși, maeștrii artelor marțiale nu se limiteaza doar la aceste scopuri ci folosesc acest sport pentru a găsi o cale spre îmbunătățirea spirituală.
Artele marțiale tradiționale includ, de obicei, elemente de meditație, exerciții de respirație și au loc într-un mediu condus de disciplină și respect pentru ceilalți. Aceste practici îmbunătățesc sănătatea mintală prin promovarea relaxării, a respectului de sine și a coordonării minte-corp. Studiile au raportat o îmbunătățire a sănătății mintale, fiind folosite în tratarea furiei și recăștigarea respectului de sine, reducând numărul cazurilor de depresie și tulburările de somn. Practicarea artelor marțiale poate fi folosită ca o terapie adjuvantă consilierii psihiatrice dar și neuropsihice.
Artele marțiale și violența
Mass-media portretizează deseori artele marțiale într-o maniera negativă, promovând stilul violent al Hollywood-ului, precum și alte concepții greșite privind promovarea violenței, mai ales la copii.
Cercetările demonstrează că artele marțiale nu atrag indivizii violenți și nici nu promovează violența. Practicanții începători care au dorit începerea antrenamentelor pentru a învăța autoapărare au dezvoltat încredere prin participarea la exerciții. Copii care încep artele marțiale nu au punctat diferit la chestionarele de agresivitate. Un program pentru copii cu înclinații spre violență și delicvență a înregistrat o îmbunătățire a comportamentului în 10 săptămâni de antrenament. Nivele de agresivitate și ostilitate s-au redus pe măsură ce copiii participau la antrenamente. Deseori instructorii recomandă oprirea antrenamentelor la elevii a căror comportament nu se potrivește cu filozofia artelor marțiale.
Artele marțiale și ADHD
Mulți părinți și instructori de arte marțiale cred că practicarea acestui sport poate fi considerat terapie la copiii cu ADHD (deficit de atenție/ hiperreactivitate) care se caracterizează prin lipsa concentrării și un caracter impulsiv, hiperreactiv.
Artele marțiale promovează concentrarea și reduc impulsivitatea prin concentrarea intensă asupra unor exerciți fizice, urmează comenzi verbale și vizuale și se antrenează într-un mediu controlat, disciplinat. Există cazuri raportate ce descriu artele marțiale ca o terapie adjuvantă de success în tratarea copiilor cu ADHD.
Artele marțiale, limitele umane și perseverența
Artele marțiale sunt un mod de a ne descoperi, de a ne intelege și depăși așa zisele „limite”. De cele mai multe ori spunem „nu pot” ridicând astfel o barieră în fața potențialelor noastre reușite. Omul își impune limita nefiind conștientă că poate mult mai mult decât și-a imaginat.
Practicarea artelor marțiale ajută la depășirea acestor „limite” prin formarea încrederii în sine a practicanților și prin încurajarea acestora în a se descoperi pas cu pas atât în cadrul antrenamentelor cât și în viața de zi cu zi. Dacă azi ai făcut o flotare își dai seama mâine sau peste o săptămână că poti face chiar două, apoi trei, patru și așa mai departe. După o perioadă îți dai seama că poți face 100 de flotări deși, dacă cineva ti-ar fi zis înainte: „Tu poți să faci 100 de flotări!” răspunsul ar fi fost „Nu pot!”. Dar iată că prin perseverență fiecare dintre noi poate face lucruri din categoria „nu pot”.
Artele marțiale antrenează perseverența. Se spune că succesul vine la cei care încearcă și încearcă…succesul vine la cei perseverenți, la cei care nu renunță, la cei care sunt statornici în dorințe și în gânduri, adica la cei care doresc, cred si persevereaza!
Artele marțiale – formă de autoapărare
În planul fizic artele marțiale sunt o modalitate de apărare atunci când diferite situații cotidiene o cer. A te apăra nu înseamnă neapărat a fi lovit fizic de un adversar. Faptul că te-ai ferit din calea unui pumn care vine spre tine în acele rare situații, faptul că te afli într-o situație de conservare instinctivă datorită unui animal sau alt pericol, înseamnă că te-ai aparat și asta datorită experienței câștigate de-a lungul antrenamentelor specifice, fapt ce relatează un avantaj în reacția din acel moment.
Artele marțiale și forța de a te „ridica” atunci când „cazi”
Pentru mulți practicanți artele marțiale sunt „colacul de salvare” în situațiile dificile pe care le întâlnesc în viață. Efortul de concentrare pe care îl necesită practicarea artelor marțiale se reflecta in viata de zi cu zi, totodata ajută practicanții să se deconecteze de la problemele lor și astfel prin efortul fizic își eliberează stresul psihic, se încarcă cu energie nouă și pozitivă promovând misiunile vieții mai ușor. Având mintea limpede și forțe noi oamenii pot aborda altfel problemele de viață găsind soluții pentru rezolvări rapide și eficiente.
Artele marțiale și educația
Prin conduita pe care o impun, artele marțiale sunt o formă de educare și modelare a caracterului uman. În artele marțiale există respect atât față de maestru, față de partenerii de antrenament, față de sala de antrenament dar și față de adversari. Astfel practicanții învață să respecte și să prețuiască tot ceea ce este în jurul lor, intelegand ca arta respectului te ridica la nivel de cinste, nu lipsa de respect care intr-o societate moderna ne limiteaza din multe puncte de vedere.
Artele marțiale și prietenii
Practicând arte marțiale îți faci inevitabil multe cunoștințe dar îți faci și prieteni, prieteni în adevăratul sens al cuvântului, oameni de calitate de la care ai ce învăța, cu care poți împărți idei și păreri, oameni care îți zâmbesc de fiecare dată și se bucură sincer când te revăd. Sunt oameni care te inspiră și oameni pe care îi inspiri.
Artele marțiale în evoluția spirituală
Arta învățării luptei pentru a nu te lupta stă la baza artei non violenței datorită înțelegerii slăbiciunii umane în fața durității aparent formate. Totodată călugării shaolini care au descoperit această artă în slujba apărării la acel moment, au dezvoltat-o atât de mult încât au ajuns la moto-ul: învață să vindeci, înainte ca să rănești!
Astfel în prezent arta marțială în mănăstirile asiatice au fost integrate într-un mod de viață alături de rugăciuni și meditații, molipsind în întreaga lume prin ramurile sale de medicina alternativă, dezvoltare personală, spiritualitate, mișcare terapeutică și arta de a trăi în armonie cu sinele, aproapele și Divinitatea. Așadar cu un cuțit putem tăia o pâine pentru a ne hrăni sau răni, acest lucru depinzând de conștiința noastră!
Artele marțiale și antrenamentul minții
Antrenamentul constat al practicanților de arte marțiale îi determină pe aceștia să găsească soluții pentru situațiile cu care se întâlnesc atunci când exersează diferite tehnici cu partenerul de antrenament. Deoarece nu există o rețetă universală care să poată fi aplicată în cadrul situațiilor de luptă practicanții sunt nevoiți să găsească soluții pentru a înlătura „pericolul” și pentru a ieși din anumite situații dificile. Prin urmare nu este antrenat doar fizicul ci și partea mentală. Astfel practicanții învață să găsească soluții eficiente într-un timp foarte scurt. Această abilitate se va extinde și asupra activității lor de zi cu zi, deoarece adevărata luptă se dă în viața reală și nu în sala de antrenament. Practicanții de arte marțiale nu își pierd controlul în fața problemelor și situațiilor limită ci caută soluții pentru rezolvarea acestora.
Artele marțiale și stabilirea obiectivelor
Practicanții de arte marțiale învață că viteza de reacție este una dintre condițiile reușitei în luptă. Această viteză de reacție se imprimă în subconștientul lor și se activează și în situațiile în care reacția constă în luarea rapidă a unei decizii, în stabilirea unor priorități. Obiectivul principal al luptei este să supraviețuiești, ceea ce este valabil și pentru secolul în care trăim. Un practicant începător de arte marțiale își stabilește obiective care constau în îmbunătățirea pas cu pas a performanțelor sale fizice, psihice, spirituale, „mă antrenez pentru a fi mai bun decât ieri”.
Același proces are loc și în viața practicantului de arte marțiale. El își stabilește țintele, obiectivele și va întreprinde acțiunile necesare pentru a ajunge acolo unde își propune, ceea ce îl face să fie mai eficient.
Cunoaştere
Respect
Sănătate
Autoapărare
Autocontrol
Echilibru interior
Perseverenţă
Determinare
Hotărâre
Prieteni
Educaţie
Autori: terapeut Nicu Bulilete şi Ioana Hociung